Cardiologie

HOME/Cardiologie

Dé kliniek voor cardiologie

Dierenkliniek Rijen is hét verwijscentrum voor al je cardiologische vragen en patiënten.

Wij hebben specialistische kennis en kunde in huis op het gebied van de cardiologie en daaraan verwante vakgebieden, zoals interne geneeskunde, anesthesiologie (narcose), radiologie en intensive care. Hierdoor kunnen wij jouw maatje zo goed mogelijk helpen bij het uitwerken en behandelen van zijn of haar aandoening.

Ons team wordt hierbij ondersteund door Amelie Schlaga, specialist cardiologie in Duitsland.

HARTRUIS

hartruis bij de volwassen hond, kat , kitten en pup

Als de dierenarts bij jouw huisdier een hartruis hoort is het goed om te weten wat een hartruis precies in en wat de consequenties hiervan kunnen zijn. Lees hier wat het hebben van een hartruis precies inhoudt.

Is er bij je hond een hartruis gehoord dan wil je graag weten wat dit voor je maatje betekent. Een hartruis kan in een enkel geval onschuldig zijn maar ook wijzen op een hartziekte.
De hardheid en locatie van de ruis kan, in combinatie met het ras en de leeftijd van je hond, wijzen op een bepaalde aandoening.
Een goede diagnose is erg belangrijk om vervolgens de juiste behandeling in te kunnen stellen.

Bij katten wordt regelmatig een hartruis gehoord. Deze kan onschuldig zijn, maar ook duiden op een hartaandoening. Een goede diagnose is belangrijk voor het instellen van de juiste behandeling.

Een hartruis bij je pup kan zowel onschuldig zijn als duiden op een aangeboren hartafwijking.
Soms kunnen de luidheid van de ruis of bepaalde symptomen bij je pup al een indicatie geven dat er iets mis is. Het is in het belang van je pup om te achterhalen of er sprake is van een hartafwijking of van een onschuldige hartruis.

Een hartruis bij je kitten kan zowel onschuldig zijn als duiden op een aangeboren hartafwijking.
Soms kunnen de luidheid van de ruis of bepaalde symptomen bij je kitten al een indicatie geven dat er iets mis is. Het is in het belang van je kitten om te achterhalen of er sprake is van een hartafwijking of van een onschuldige hartruis.

EEN HARTAANDOENING, WAT NU?

anesthesie, behandeling en monitoring van je huisdier met een hartprobleem

Er is een belangrijk verschil tussen het hebben van een hartziekte, waarbij je dier (nog) geen last heeft en tussen het hebben van hartfalen,
waarbij je dier duidelijk de nadelige gevolgen van de hartziekte ondervindt.

Het hebben van een hartaandoening kan betekenen dat je huisdier een verhoogd anesthesierisico heeft. Om dit risico zo klein mogelijk te houden wordt gebruik gemaakt van aangepaste anesthesiemiddelen, infuus en uitgebreide en intensieve bewaking gedurende de narcose.

Als er sprake is van hartfalen bij je huisdier is de aandacht in eerste instantie gericht op het stabiliseren van je huisdier en het oplossen van zijn/haar benauwdheid.
Deze behandeling moet zo snel mogelijk ingesteld worden en is erg intensief.

De thuisbehandeling van hartfalen bij je huisdier is gericht op het voorkomen van benauwdheid en zo optimaal mogelijk houden van de kwaliteit van leven.
De medicatie dient afgestemd te worden op jouw huisdier, dit kan in samenspraak met de dierenarts meestal prima thuis geregeld worden.

VEEL VOORKOMENDE HARTAANDOENINGEN

HCM kat, MKD & DCM hond

Het hart is één van de meest belangrijke en onmisbare organen in ons lichaam. Het werkt als een pompsysteem om al onze organen van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Als er ergens in het hart iets niet goed zit kan dit flinke gevolgen hebben.

HCM is de meest voorkomende hartziekte bij katten. De aandoening kan soms lange geen klachten geven maar indien je huisdier eenmaal symptomen vertoont is de behandeling gericht op het zo goed mogelijk houden van de levenskwaliteit. HCM is niet te genezen.

Er zijn veel verschillende methoden om HCM op te sporen, maar niet één is perfect. Het maken van een hartecho is op dit moment de meest betrouwbare
screening om HCM op te sporen.

MKD is de meest voorkomende hartziekte bij kleine honden. Deze aandoening, die de structuur van de hartklep aantast, kan lange tijd symptoomloos verlopen. Hoewel MKD niet te genezen is kan vaak met medicatie de kwaliteit van leven wel ondersteund worden.

Hoewel relatief zeldzaam is DCM de meest voorkomende hartziekte onder grote hondenrassen. DCM, wat uiteindelijk leidt tot verzwakking van de hartspier, is niet te genezen maar medicatie kan de aandoening vertragen en de kwaliteit van leven zo veel mogelijk ondersteunen.

Onze Service