Hartruis bij de volwassen kat

Bij zeer veel katten wordt als ze (jong) volwassen zijn voor het eerst een hartruis gehoord. De hartruis wordt meestal ontdekt als toevalsbevinding tijdens het lichamelijk onderzoek voor een vaccinatie of voor de sterilisatie. Soms wordt de hartruis waargenomen bij een kat die ook ziekteverschijnselen heeft passend bij een hartziekte.

Een hartruis kan in een enkel geval een onschuldig fenomeen zijn, maar in het overgrote merendeel hangt de hartruis samen met de aanwezigheid van een aangeboren of verkregen hartziekte. Uit recent eigen onderzoek blijkt dat bij 88% van de ogenschijnlijk gezonde katten met een hartruis, er sprake is van een hartziekte. Dit betekent niet dat de kat ook last heeft van de hartziekte, maar de aanwezigheid van een hartziekte heeft wel gevolgen voor de medische behandeling (anaesthesie, bepaalde medicamenten) en soms de levensverwachting en kwaliteit van leven van de kat.
Om deze redenen adviseren we bij elke kat met een hartruis, met of zonder ziekteverschijnselen, een echo van het hart te laten maken om de aanwezigheid van een hartziekte te bevestigen of uit te sluiten en de oorzaak van de hartruis vast te stellen.

De meest voorkomende verkregen hartziekte bij de kat is Hypertrofische CardioMyopathie. Binnen Dierenkliniek Rijen is zeer veel kennis en kunde aanwezig over het vaststellen en behandelen van deze ziekte bij de kat.