Hartruis bij een pup

Een hartruis wordt veroorzaakt door wervelingen of turbulenties in de bloedstroom in of nabij het hart. In sommige gevallen wordt een ruis veroorzaakt door trillingen van structuren in of bij het hart (zie ook: Hartruis).

Als bij een pup een hartruis wordt gehoord, dan kat dit wijzen op de aanwezigheid van een aangeboren hartziekte. Door een aangeboren vernauwing van een uitgang, een lekkage van een klep of een gaatje of andere verbinding in of bij het hart, ontstaan de wervelingen in de bloedstroom. Sommige jonge puppies hebben relatief een groot hart. Er wordt per hartslag zoveel en zo snel het bloed uit het hart gepompt, dat dat gepaard kan gaan met hoorbare turbulenties. Dit is een normaal fenomeen bij sommige jonge dieren en een dergelijke hartruis is onschuldig.
Het is voor de dierenarts vrijwel onmogelijk om alleen door middel van luisteren met de stethoscoop het verschil te maken tussen een hartruis die wordt veroorzaakt door een aangeboren hartziekte en een onschuldige hartruis. Een luide en zeer duidelijk hoorbare hartruis, wordt vrijwel zeker veroorzaakt door een hartafwijking. Een zachte hartruis kan onschuldig zijn, maar ook veroorzaakt worden door een hartfwijking.

Wordt bij uw pup een hartruis vastgesteld, dan adviseren wij altijd een echo van het hart te laten maken om de aanwezigheid van een aangeboren hartziekte te bevestigen of uit te sluiten en de oorzaak van de hartruis vast te stellen. In Dierenkliniek Rijen is gelukkig de mogelijkheid aanwezig om een echo van het hart te laten maken. We hebben veel ervaring in het opsporen en (laten) behandelen van aangeboren hartafwijkingen bij puppies.

Sommige aangeboren hartziekten zijn door middel van een operatie of door middel van een hartcatherisatie te 'repareren'. Hoe eerder het hart gerepareerd wordt, hoe minder het hart overbelast is geweest en hoe beter de resultaten van de behandeling.