Chirurgie

Op deze pagina wordt onze werkwijze tijdens een operatie stap voor stap belicht. Daarnaast leest u meer over operaties die we zoal uitvoeren en vindt u enkele voorbeelden van vaak en minder vaak voorkomende operaties.

Inleiding
Chirurgie is het vakgebied van de operatieleer, dat wil zeggen het met behulp van handwerk (cheir = hand, ergon = werk) behandelen of voorkomen van ziektes. Binnen de chirurgie zijn weer verschillende onderverdelingen in bijvoorbeeld maagdarmchirurgie, tumorchirurgie, oogchirurgie, hartchirurgie en zo voorts.

Chirurgie is een vakgebied waarbij kennis en vooral ook ervaring van zeer groot belang is. Hoe meer kennis en hoe meer ervaring, hoe minder complicaties voor, tijdens en na een operatie. In Dierenkliniek Rijen hebben we veel ervaring in de sterilisatie en castratie van honden en katten, maar ook in moeilijker operaties zoals het verwijderen van tumoren (tumorchirurgie), operaties aan maag of darmen, operaties aan de urineblaas, operaties aan de ogen of oren maar ook operaties aan de borstkas (thoraxchirurgie). Ook het nemen van biopten (stukjes weefsel) om een bepaalde ziekte vast te kunnen stellen, gebeurt door de chirurg. Biopten kunnen bijvoorbeeld worden genomen van de huid, maag of darmen of van tumoren.
Hieronder kunt u lezen wat aan een operatie voorafgaat en wat er allemaal bij een operatie komt kijken.

Voorbereiding
Alvorens uw dier geopereerd kan worden, wordt hij of zij natuurlijk eerst lichamelijk onderzocht door een dierenarts. Dit lichamelijk onderzoek is van belang om het risico van de anaesthesie en de operatie voor uw dier in te kunnen schatten. Soms is meer nodig dan alleen een lichamelijk onderzoek. Als we denken dat het operatierisico aanvaardbaar is voor uw dier, worden alle voorbereidingen voor de anaesthesie getroffen. Over aanvullende onderzoeken voor de anaesthesie en alle voorbereidingen voor de narcose leest u hier meer.
Wanneer uw dier rustig en stabiel slaapt, worden de voorbereidingen voor de operatie getroffen. Het operatiegebied (bijvoorbeeld de buik) moet eerst zo schoon mogelijk worden gemaakt. Haren en huid zitten vol met vuiligheid en bacteriën die een operatiewond kunnen besmetten. Daarom wordt eerst de vacht geschoren en wordt daarna de huid meerdere keren gewassen en vervolgens ontsmet. Al deze handelingen vinden plaats in de niet steriele voorbereidingsruimte.

Voorbereidingen in de operatiekamer (O.K.)
Na alle voorbereidingen verhuist uw huisdier naar de operatiekamer. De operatiekamer is een schone ruimte, d.w.z. dat hier allerhande maatregelen worden getroffen om besmetting van de operatiewond te voorkomen. Zo min mogelijk mensen mogen de O.K. betreden, de operatiepatiënten worden schoon aangevoerd, er wordt constant lucht afgezogen en alle mensen moeten natuurlijk aan hygiëne eisen voldoen, voor ze de ruimte mogen betreden.

Op de verwarmde operatietafel wordt de patiënt aangesloten op bewakings- en beademingsapparatuur om de narcose te bewaken, zuurstof en narcosegassen aan te kunnen voeren en uitademingslucht af te kunnen voeren. Het operatieveld wordt nogmaals ontsmet en afgedekt met steriele operatiedoeken. De chirurg en assistente hebben zich inmiddels ook voorbereid op de operatie en dragen steriele operatiehandschoenen. Alle benodigde operatie-instrumenten zoals scalpels, pincetten, scharen en klemmen worden gesteriliseerd aangeleverd, uitgepakt en klaargelegd.

De operatie zelf
De chirurg begint met de operatie als alle lichaamsfuncties van de patiënt stabiel zijn en alle voorbereidingen zijn getroffen. De eerste snede wordt gemaakt in de huid om het operatiegebied in beeld te brengen. Afhankelijk van het doel van de operatie wordt een meer of minder grote snede gemaakt. De grootte van de operatiewond is altijd een compromis tussen het benodigde overzicht voor de chirurg en de belasting voor de patiënt. Immers, hoe kleiner de wond, hoe sneller het herstel na de operatie. Door jarenlange ervaring in de sterilisatie van honden en katten kunnen we deze veel voorkomende ingrepen uitvoeren met een minimale operatiewond en een korte operatietijd, waardoor de belasting voor uw hond of kat minimaal is.
Afhankelijk van het doel van de operatie worden vervolgens bijvoorbeeld de eierstokken van een poes of teef verwijderd of de testikels van een reu of kater. Er kan sprake zijn van het verwijderen van een tumor, het openen van de urineblaas of de afname van een wwefselbiopt.
Als het doel van operatie bereikt is, wordt de operatiewond gesloten door middel van het plaatsen van hechtingen. Meestal worden hechtingen gebruikt van oplosbaar hechtmateriaal en worden de hechtingen geheel onder de huid geplaatst waardoor ze volledig oplossen, niet verwijderd behoeven te worden en zo min mogelijk littekenvorming optreedt.

Na de operatie
Wanneer de operatie geslaagd is, worden alle instrumenten en de operatiedoeken weggehaald. We laten we uw huisdier gecontroleerd en rustig weer wakker worden. Als de patiënt voldoende wakker en stabiel is, mag hij of zij onder ons toezicht verder uitslapen in een verwarmd dierenverblijf in de opnameruimte (zie ook: Anaesthesiologie / Narcose). De operatieinstrumenten worden buiten de O.K. schoongemaakt en gedesinfecteerd. Ook de operatietafel en de O.K. worden gereinigd en indien nodig in gereedheid gebracht voor de volgende operatie.