Cytologie

Cytologie betekent letterlijk leer van de cellen. In het verleden werd het cytologisch onderzoek uitbesteed aan een laboratorium, maar door de aanschaf van de juiste apparatuur en door het volgen van vele nascholingen kan dierenarts Margot Barendse dit onderzoek nu zelf in de kliniek uitvoeren. Dat levert meestal dezelfde dag een diagnose op waardoor u als eigenaar niet langer dan nodig in spanning hoeft te zitten.

De mogelijkheden voor cytologie zijn immens. Eigenlijk kan iedere cel in het lichaam op deze manier bekeken worden. De cellen kunnen worden verkregen door met een dunne naald in het te bekijken weefsel te prikken. Een bultje in de huid kan direct worden aangeprikt. Het aanprikken van een orgaan gebeurt altijd met hulp van het echoapparaat. Om bijvoorbeeld cellen uit de longen te bekijken is een longspoelsel nodig. Ook cellen uit lichaamsvloeistoffen (bloed, urine, buikvocht, gewricht etc), cellen van het slijmvlies en cellen uit een lymfeknoop kunnen cytologisch worden onderzocht. De verkregen cellen worden eerst op een glaasje uitgestreken, gedroogd en gekleurd. Meteen daarna kan het preparaat bekeken worden onder de microscoop.

De cellen worden daarna beoordeeld. Uit welk weefsel komen de cellen? Zien de cellen er normaal uit? Zijn er tumorcellen aanwezig? Is er sprake van een ontsteking? Zitten er bacteriën of schimmels in het preparaat? Na beoordeling kan een conclusie worden getrokken en is de diagnose gesteld.

 

ResizedImage550400 foto 3

Het cytologisch onderzoek levert dus veel informatie op. Het is simpel uit te voeren. Het prikken met een dunne naald levert nauwelijks pijn of ongemak op voor het dier (denk aan het prikje bij de vaccinatie). Het is daarom een veel gebruikte methode bij Dierenkliniek Rijen. Dit laatste ook omdat er bij Dierenkliniek Rijen veel echo onderzoeken worden gedaan. Veelal moeten afwijkingen bij het echo onderzoek aanvullend cytologisch onderzocht worden om tot een sluitende diagnose te komen. En omdat we dit onderzoek zelf uitvoeren, kunnen we vaak direct de uitslag aan u doorgeven en hoeft u niet een aantal dagen in spanning te zitten.

 

Op de onderstaande foto zijn de cellen te zien die bij een longspoeling van een hoestende kat uit onze praktijk zijn verkregen. In dit geval gaat het allemaal om normale cellen. De trilhaarepitheelcel is de cel die het slijmvlies van de luchtwegen bedekt. Ze houden de longen schoon. De haartjes die zichtbaar zijn, trillen en zo voeren ze efficiënt stof, bacteriën en al het andere dat niet in de luchtwegen thuishoort af richting keel waar het opgehoest kan worden.

ResizedImage550400 foto 6