Dermatologie / huidproblemen

De Dermatologie is het vakgebied dat zich bezig houdt met ziektes van en in de huid. Binnen de diergeneeskunde kennen we een zeer uitgebreid scala aan huidproblemen. Dit kan variëren van ziektes veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien, luizen en mijten, tot allergische huidaandoeningen en huidkanker. In onze kliniek zien we dagelijks patiënten met huidproblemen.

De diagnose van huidproblemen wordt gesteld op basis van een aantal zaken. Allereerst is daarbij uw observatie van belang: "Wanneer is het huidprobleem ontstaan? Op welke locaties van de huid zijn de problemen begonnen ? Is er sprake van jeuk vanaf het begin van de aandoening of is de jeuk pas later ontstaan ? Zijn er nog mensen of dieren met huidproblemen aanwezig in het gezin?

Vervolgens wordt uw huisdier lichamelijk onderzocht met daarbij speciale aandacht voor de huid. Om de huid goed te kunnen bekijken wordt gebruik gemaakt van vlooienkammen, huidpincetten, een otoscoop (om in de oren te kijken, de binnenkant van de oren is ook huid) en soms van speciale lampen.

IMG 3934In vele gevallen is het zinvol om huid en haren onder de microscoop te onderzoeken. Daartoe worden meestal wat haartjes verwijderd en de huid afgekrabt op die plaatsen waar de huid afwijkend is. Microscopisch onderzoek van huidafkrabsels kan ons informatie geven over de aanwezigheid van parasieten, bacteriën, gisten en soms schimmels. Microscopisch onderzoek van huid en haar is een zeer belangrijk onderdeel van de diagnostiek van huidziekten. Het is relatief weinig belastend voor het dier, snel uit te voeren door onze eigen dierenartsen en levert soms zeer waardevolle informatie op. In een aantal gevallen wordt huid en haren ook opgestuurd naar een laboratorium, bijvoorbeeld om de aanwezigheid van een schimmel of bacterie met zekerheid aan te tonen of uit te sluiten.

In een aantal gevallen is het niet mogelijk om op grond van bovenstaande onderzoeksmethodes een diagnose te stellen. Dan kan het soms zinvol zijn om wat grotere stukjes huid te laten onderzoeken. Hiertoe worden door onze dierenartsen met een soort appelboortje van 6-8 mm doorsnede stukjes weefsels uit de huid gestanst onder algehele of gedeeltelijke verdoving van het dier. Deze huidbiopten worden ingezonden naar een gerenommeerde huidpatholoog. De uitslag laat meestal 5-7 dagen op zich wachten en verschaft ons veel informatie over de onderliggende huidziekte.

Veel huidproblemen zijn chronisch van aard en soms niet te genezen. Dit geldt bijvoorbeeld voor allergische huidproblemen. De behandeling is dan soms niet gericht op genezing, maar op vermindering van de overlast voor het dier (jeuk) en het voorkomen van allerlei infecties. De diagnostiek en behandeling van (allergische) huidproblemen kan een zeer langdurig en soms frustrerend traject zijn, waar wij uw echter graag in willen begeleiden. Meer informatie over allergie bij hond en kat vindt u hier.

De Dierenartsen van Dierenkliniek Rijen hebben veel ervaring in het onderzoek en de behandeling van huidproblemen bij hond, kat, konijn en knaagdieren en willen u graag van dienst zijn bij het oplossen van de huidproblemen van uw huisdier.