Tandheelkunde

De tandheelkunde is het vakgebied betreffende de tanden, het tandvlees, de kaken en alle andere onderdelen van de mondholte die iets met het gebit te maken hebben. In tegenstelling tot de humane gezondheidszorg, is de tandheelkunde van huisdieren een vakgebied dat voorbehouden is aan de dierenarts. Dit heeft er onder andere mee te maken dat huisdieren voor een gedegen onderzoek en behandeling aan hun gebit vaak onder anaesthesie gebracht moeten worden.

Het is belangrijk om te weten dat bijna alle volwassen honden en katten gebitsproblemen hebben. Het gaat hierbij vrijwel zonder uitzondering om tandplaque en tandsteen.

Tandplaque is een film (dun laagje) van slijm, voedselresten en bacteriën dat op de tanden zit. Tandplaque is met het blote oog niet te zien. Als tandplaque niet dagelijks verwijderd wordt, kan het verkalken en tandsteen vormen.

Tandsteen is een verkalkte massa van tandplaque. De aanwezigheid van tandplaque en tandsteen op zichzelf vormen niet direct een gezondheidsprobleem, echter door tandplaque en tandsteen ontstaat een tandvleesontsteking of gingivitis.

Gingivitis is een bedreiging voor de gezondheid van het dier. Gingivitis heeft namelijk een aantal gevolgen voor het tandvlees maar ook voor de rest van het lichaam. Een niet behandelde gingivitis zal in omvang toenemen en dieper worden (parodontitis) waardoor pijn ontstaat, ontstekingen van het kaakbot kunnen optreden en tanden zelfs spontaan los kunnen gaan zitten. Daarnaast leidt een chronische ontsteking in de mondholte tot schade in nieren, lever, hart en andere organen.

Kortom, een gezond gebit is zowel voor mens als dier van groot belang. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, is het zaak dagelijks de laag tandplaque van uw dier te verwijderen. De beste manier hiervoor is het dagelijks tanden poetsen. Hiervoor geldt: jong geleerd is oud gedaan! Leer uw hond of kat op jonge leeftijd al dat dagelijkse gebitsverzorging heel normaal is. Als poetsen niet lukt, dient een alternatief gezocht te worden. Hierbij kan gedacht worden aan voeding met een bewezen tanden poetsend effect, bepaalde kauwstaafjes en mondwater. De medewerkers van Dierenkliniek Rijen willen u graag informeren over de diverse mogelijkheden.

Uiteindelijk kan er zoveel tandvleesontsteking bij uw huisdier aanwezig zijn, dat medisch ingrijpen noodzakelijk is om erger te vóórkomen ! Na onderzoek van de mondholte van uw hond of kat, kan het advies gegeven worden om onder volledige anaesthesie het gebit van uw hond of kat te laten reinigen. Vaak zal u nog niets opgevallen zijn in het eetgedrag van uw dier, maar omdat we weten dat gingivitis met afwachten alleen maar erger wordt, is vroegtijdig ingrijpen toch aangewezen.

Het doel van de gebitsbehandeling is het verwijderen van tandsteen en tandplaque en nadere inspectie van de mondholte op de gezondheid van het tandvlees. Per tand wordt bekeken of er afwijkingen te zien zijn rond het tandvlees en hoe ver de reeds aanwezige gingivitis of paradonitis gevorderd is. In een aantal gevallen zal ook één of meerdere tanden getrokken moeten worden, waarna het tandvlees op die plaats weer kan herstellen. Na de gebitsbehandeling is het echter weer aan u om nieuwe vorming van tandplaque en tandsteen te vóórkomen !! Over hoe dat precies in zijn werk gaat kunnen we u natuurlijk adviseren.

Het komt regelmatig voor dat een (oudere) hond of kat zowel een serieus gebitsprobleem heeft als een hartprobleem. Zowel de meeste gebitsproblemen als de meeste hartziekten bij hond en kat worden in de loop van de tijd zonder behandeling alleen maar erger. Daarom kan het ondanks een verhoogd anaesthesierisico toch zinvol zijn het gebit van uw hond of kat onder anaesthesie te laten reinigen. Binnen Dierenkliniek Rijen is veel kennis en kunde aanwezig op het gebied van de tandheelkunde, maar ook op het gebied van de anaesthesiologie of narcose.